Op woensdagmiddag is op Kampershoek in Weert het hernieuwde hoogspanningsstation Nederweert officieel in gebruik genomen. Het station is nu een van de meest moderne verdeelstations van ons land en zal dienen als voorbeeld voor andere Nederlandse stations die gerenoveerd worden.
De ombouw van het station duurde twee jaar en kostte bijna 50 miljoen euro. Het project is een initiatief van TenneT, de netwerkbeheerder van Nederland.
De nieuwe verdeelstations worden modulair gebouwd, waardoor onderdelen als lego-blokjes geassembleerd kunnen worden. Dit maakt vervanging van componenten eenvoudiger en efficiënter.
Nederweert is een van de eerste vier stations die gerenoveerd zijn van de 350 stations die TenneT beheert. Het station uit 1947, eerder gerenoveerd in 1989, dient nu als model voor de toekomstige renovaties.
Naast de volledige vervanging is ook het elektriciteitsnet uitgebreid, waardoor meer energie getransporteerd kan worden naar bedrijven in de regio. Hoewel de capaciteit nu maximaal benut is en uitbreiding niet meer mogelijk is, draagt de vernieuwing bij aan het verlichten van overbelasting in het stroomnetwerk.
De renovatie van Nederweert fungeert als een pilotproject voor TenneT, dat zal dienen als blauwdruk voor de snel en effectief renoveren van andere verdeelstations in Nederland.
Bekijk hier een reportage op het terrein van het hernieuwde hoogspanningsstation Nederweert, waar projectleider Bernie Vossen een rondleiding geeft langs een van de meest geavanceerde verdeelstations van Nederland: Bekijk de video.