In een baanbrekende ontwikkeling nemen gerechtsdeurwaarders in Weert en omliggende gemeenten een proactievere rol aan bij het identificeren van ernstige schuldenproblemen en het doorverwijzen naar schuldhulpverlening. Deze gedurfde stap komt voort uit een innovatieve pilot voor ketensignalering, in lijn met een wetsvoorstel geïnitieerd door voormalig Tweede Kamerlid Hilde Palland.
Een regionaal initiatief in Amsterdam, Den Haag, Breda, Nijmegen, Weert en Helmond markeert het startpunt van deze baanbrekende pilot. De selectie van zowel grote als kleinere gemeenten en de diversiteit in schuldhulpverleningssystemen is van essentieel belang om de doeltreffendheid van ketensignalering door deurwaarders te testen. Vooraanstaande deurwaarderskantoren, waaronder GGN, Flanderijn, LAVG en Syncasso, verenigen zich in deze vooruitstrevende aanpak.
Voorzitter Chris Bakhuis-Van Kesteren van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) benadrukt het belang van deze pilot, waarbij deurwaarders optreden als poortwachters. Met expertise door jaarlijks 1,5 miljoen huisbezoeken en direct contact met mensen in financiële nood, zijn deurwaarders in staat om vroegtijdig problemen te signaleren en betrokkenen warm door te verwijzen naar gepaste schuldhulpverlening.
De pilot, voortkomend uit de 'motie Palland', streeft ernaar de maatschappelijke meerwaarde van ketensignalering door deurwaarders te onderzoeken en efficiënte doorverwijzing naar gemeentelijke hulpverlening te bevorderen. Dankzij nauwe samenwerking met gemeenten en gedegen onderzoek door de Hogeschool Utrecht, onder leiding van lector Schulden en Incasso Nadja Jungmann, zet de pilot een nieuwe standaard in preventieve schuldhulpverlening.
Deze vooruitstrevende aanpak legt de basis voor een wettelijke zorgplicht die de rol van gerechtsdeurwaarders tussen schuldeisers en schuldenaars versterkt. Uit het interdepartementaal beleidsonderzoek naar problematische schulden blijkt de urgente behoefte aan effectieve interventies voor een beter georganiseerde schuldenketen.
Met de cruciale rol van gerechtsdeurwaarders als katalysator voor verandering, opent deze pilot een nieuw tijdperk voor schuldhulpverlening. Door in te zetten op preventie, vroegsignalering en daadkrachtige doorverwijzing, dragen de deurwaarders bij aan een sociaal rechtvaardige samenleving met meer kansen voor mensen in financiële nood. De weg naar een verbeterde schuldenketen is ingeslagen, en de impact zal voelbaar zijn voor velen die steun en begeleiding nodig hebben in tijden van crisis.